7. Victoria Åkermarck

Ikä: 28
Kotipaikka: Porvoo

Jag tycker det är viktigt att hjälpa andra och ta vara på vår natur, samt se till att alla kan vara trygga i sina liv. Jag är hemma från Borgå och intresserad av konst, mat och sport.

Till mina intressen hör att göra saker med mina händer och att vara tillsammans med andra människor. Jag gör keramik, målar, arbetar med växter och blommor samt läser massor. Jag är intresserad av god mat och konst som för mig är ett sätt att koppla av, inspireras och lära mig nytt. Jag har bott i Tokyo, och fascineras av det japanska sättet att tänka kring material, natur, estetik och sinnesro. Sport är för mig ett sätt att ta hand om mig själv och vårda min kropp.

Jag har studerat internationell rätt och mänskliga rättigheter på Åbo Akademi, och tagit examen våren 2020. 

Vad är viktigt för dig i livet?
Familjen är extremt viktig för mig. Jag har en härligt stor familj som jag inte kunde klara mig utan. Dessvärre är en trygg familj inte en självklarhet för alla, vilket vi i vår familj försöker komma ihåg och arbetar för.

Det bästa som finns är att se glädjen i någon annans ögon när man kunnat hjälpa, och dessa små ljusglimtar påminner mig alltid om hur viktigt och unikt ett ögonblick är. Alla de fina möten med människor som jag fått uppleva – när någon hjälpt mig, eller när jag fått hjälpa någon – är något jag alltid bär med mig och värdesätter.

Det är väldigt viktigt för mig att ta vara på vår natur. Därför väljer jag bland annat att källsortera samt köpa mindre men bättre.

I och med mina studier inom mänskliga rättigheter har jag fått kunskap om oförrätter som sker överallt, hela tiden. Trygghet i hemmet, i skolan, på jobbet och på fritiden är superviktigt.

Varför skulle just du passa som lucia?
Jag är en glad, lugn och empatisk person som värdesätter möten med människor. Jag vill hjälpa andra, och jag älskar den glädje och trygghet man sprider som lucia. Jag har ofta varit lucia och är bekväm med sångframträdanden med levande ljus.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?
Lucia är en viktig och vacker tradition som sprider glädje, samtidigt som lucia inger hopp och ljus i en mörk tid. Det arbete Folkhälsan gör med luciainsamlingen är en fin och viktig samhällsinsats, som jag hoppas kan bevaras och föras vidare, även i detta uppkopplade samhälle vi lever i i dag.

Covid-19 ställer givetvis sina egna krav; trots det upplever jag att det vackraste och viktigaste med luciauppdraget är mötet och kontakten med människan.

Äänestä ehdokasta Victoria

Klikattuasi nappia "Valitse maksutapa", saavut sivulle, jossa voit valita, miten haluat maksaa. Äänesi rekisteröityy, kun maksu on suoritettu.


Muut ehdokkaat