Lucia-keräyksestä apua toiveikkuuden löytämiseen

Lucia-keräys auttaa lapsiperheitä, jotka tarvitsevat arjessaan tukea. Suurin osa keräyksen tuotoista käytetään FamiljeKraft-leirien järjestämiseen. Leirit tarjoavat hengähdystaukoa perheille, jotka eri syistä johtuen kokevat arkensa raskaaksi.

Näin osallistut keräykseen

Lahjoita MobilePaylla
Jos haluat käyttää MobilePay-sovellusta, voit maksaa haluamasi summan numeroon 61638.
100 prosenttia lahjoituksestasi menee Lucia-keräykseen, jos käytät MobilePayta.

Lahjoita tilisiirrolla
Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Lahjoita tekstiviestillä
Voit myös lahjoittaa 5, 10 tai 20 € tekstiviestitse, lähettämällä tekstiviestin numeroon 17191.
Lahjoittaaksesi 5 euroa, lähetä viesti muodossa: 5e lucia etunimesi sukunimesi.
Huomaathan, että tekstiviestipalvelun palveluntarjoaja veloittaa meiltä lahjoituksen yhteydessä korkean maksun, joten valitsemalla toisen lahjoitustavan, suurempi osa lahjoitussummasta menee itse Lucia-keräykseen. (5 euron tekstiviestilahjoituksesta 3,20 euroa menee Lucia-keräykseen, 10 euron lahjoituksesta 6,60 euroa menee keräykseen ja 20 euron lahjoituksesta 13,60 euroa menee keräykseen.)

Lahjoita pankkitunnuksilla tai luottokortilla.
Tällä sivulla voit tehdä lahjoituksen Lucia-keräykseen pankkitunnuksilla tai luottokortilla.

– Kuka tahansa meistä voi joutua tilanteeseen, jossa tarvitsee tukea. Kyse voi olla erilaisista elämäntilanteista tai sairauksista. Palautuminen on jaksamisen kannalta olennaista ja leireillämme siihen on mahdollisuus, sanoo Britt-Helen Tuomela-Holti, joka toimii Folkhälsanilla perhetyön asiantuntijana.  

Leiri, joka järjestetään yhteistyössä Svenska semesterförbundet -yhdistyksen kanssa, tarjoaa perheille taukoa arjen askareista sekä vanhemmille vertaistukea.

– Monelle on helpotus kuulla, ettei ole ainoa, joka kokee haasteita arjessaan. Toisaalta keskusteluiden aikana voi myös nousta esille monia asioita, jotka omassa perheessä toimivat hyvin.

Tänä vuonna myös vanhemmille on tarjottu mahdollisuutta kokeilla liikunnallisia aktiviteetteja. Tuomela-Holti kertoo, että leirillä on kokeiltu SUP-lautailua, kiipeilyä, uintia sekä rentoutumista. Leireillä järjestetään hauskaa ohjelmaa myös lapsille.

– He saavat askarrella, pelata pelejä, leikkiä ja kokeilla erilaisia aktiviteetteja, kuten kiipeilyä, talviuintia ja seikkailuratoja. Uiminen on lapsista kuitenkin lähes aina kaikkein hauskinta.

Tänä vuonna Lucia-keräyksen tuotoilla on järjestetty jo kolme FamiljeKraft-leiriä ja suunnitelmissa on koronatilanteen salliessa järjestää vielä kaksi leiriä lisää. Jokaiseen leiriin osallistuu 8–12 perhettä, ja Tuomela-Holtin mukaan monet perheistä ovat jatkaneet yhteydenpitoa myös leirin jälkeen.

Tuen tarve on kasvanut

Lucia-keräys mahdollistaa myös perheitä tukevien FöräldraKraft-ryhmien toiminnan. Ryhmätapaamisissa vanhemmat voivat vaihtaa ajatuksia vanhemmuuden haasteisiin ja ilonaiheisiin liittyen.

– Vertaistuki on monelle tärkeää. Tänä vuonna osa ryhmätapaamisista on järjestetty ensimmäistä kertaa etänä. Digitapaamisten avulla voimme madaltaa kynnystä osallistua tapaamisiin ja näin tavoittaa aiempaa useampia.

Kulunut vuosi 2020 on ollut monelle erilainen ja raskas vuosi.

– Koronan takia tuen tarve on aiempaa suurempi, eritoten monet yksinhuoltajat ovat kantaneet raskasta taakkaa. Toimintamme avulla voimme tarjota perheille mahdollisuuden palautua ja tuntea toiveikkuutta. 


Näin Lucia-keräyksen rahat käytetään ahdingossa olevien lapsiperheiden hyväksi:

Lucia-keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. Viime vuonna keräys tuotti 181 000 euroa.

Näihin toimintoihin varat kanavoitiin:

• FamiljeKraft-leirit, yhteistyössä Svenska semesterförbundet -yhdistyksen kanssa
• Lähisuhdeväkivalta: Folkhälsanin Trappan-projekti
• FöräldraKraft-ryhmät

Ahdingossa olevia perheitä on lähempänä kuin uskotkaan

Syitä lapsiperheiden ahdinkoon on monia. Köyhyys, sairaus tai puuttuva tukiverkosto voi uuvuttaa perheen ja tehdä vanhemmuudesta ylivoimaisen raskasta, vaikka halua ja kykyä olla hyvä vanhempi löytyykin.

Voimia leireiltä ja vertaistuesta

FamiljeKraft-leirit antavat vanhemmille muutaman päivän ajan mahdollisuuden irtautua arjen vaatimuksista ja miettiä vanhemmuuttaan. Lapset saavat samaan aikaan kokeilla sellaisia vapaa-ajan harrastuksia, joita he eivät ehkä muuten pääsisi kokeilemaan. Arvioinnit ovat osoittaneet perheiden tunteneen itsensä vahvemmiksi heti leirien päätyttyä. Vaikutus on myös jatkunut pitkään, ja lapset ovat saaneet ikimuistoisen loman täynnä toimintaa – jopa ainutlaatuisen, jos perhe elää köyhyydessä.

Perhe saa leiripaikan anomuksen kautta. Liitteenä tulee olla esimerkiksi kotikunnan sosiaalityöntekijän lausunto tuen tarpeellisuudesta.

Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivallan riski kasvaa vanhempien ollessa uupuneita ja ahdingossa. Väkivaltaa ehkäisevän työn keskiössä ovat lapset. Jos lapsi on joutunut todistamaan väkivaltaa, hän tarvitsee mahdollisuuden löytää sanoja kuvaamaan kokemaansa, myös silloin kun väkivalta ei ole kohdistunut häneen itseensä.

Väkivalta vaikuttaa koko kehoon ja jopa aivojen toimintakykyyn. Jatkamme työtä, jonka tavoitteena on lisätä ammattilaisten rohkeutta ottaa lähisuhdeväkivalta puheeksi ja tarjota lapselle mahdollisuuksia keskusteluun. Trappan on menetelmä, jossa 4–8 keskustelussa käydään järjestelmällisesti läpi lapsen tai nuoren kohtaama väkivalta. Folkhälsanin Trappan-työ käynnistyi vuosien 2008–2010 Lucia-keräysten yhteydessä.

Vuonna 2019 jatkamme ammattilaisten kouluttamista Trappan-menetelmään, sekä Etelä-Suomessa että Pohjanmaalla. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokaisessa kunnassa on koulutettu ammattilainen, joka voi käydä Trappan-keskusteluja väkivaltaa lähipiirissään kokeneen lapsen kanssa.

Vertaistukea teinien vanhemmille

Monelle vanhemmalle teini-ikäinen lapsi on iso haaste. Perheestä irtautuminen voi ottaa rankkoja ilmenemismuotoja. Vanhemmille tarjoamme tueksi ryhmäkeskusteluja, joissa heillä on mahdollisuus huomata, etteivät he ole yksin ja että jokainen perhe on ainutlaatuinen.

Folkhälsanilla on pitkä kokemus vanhempien ja heidän teini-ikäisten lastensa tukemisessa ryhmissä. Uusin tukimateriaali luotiin 2000-luvun alussa nimellä FöräldraKraft.

Vuonna 2015 FöräldraKraft-pilotointi jatkui riskiryhmään kuuluvien perheiden parissa. Teimme yhteistyötä muutaman kunnan sosiaaliviranomaisten kanssa (koulukuraattorit ja lastensuojelun sosiaalityöntekijät).

Näin voit osallistua keräykseen

Osallistut keräykseen äänestämällä Suomen Luciaa. Voit myös osallistua keräykseen äänestämättä, suoralla lahjoituksella Lucia-tilin tai MobilePayn kautta.

Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:

Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73
Voit myös lahjoittaa haluamasi summan MobilePaylla numeroon 61638.
Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on RA/2018/8.