FINLANDS LUCIA 2019 RÖSTNING

1. Minette Bäckblom

Ålder: 18
Hemort: Sibbo

Jag gillar att sjunga och spela piano. Jag kommer från Sibbo, spelar fotboll och rider. Lucia är en barndomsdröm – hon ska vara äkta och sprida hopp.

På fritiden spelar jag fotboll och ibland innebandy. Jag älskar att sjunga och sitter en hel del framför pianot hemma och sjunger. Djur ligger mig också nära hjärtat, till exempel hästar och ridning.

Vad är viktigt för dig i livet?
Absolut familjen. Familjen och den närmaste släkten. Vi har så många fina traditioner tillsammans och den ringen med människor är mitt trygga ställe, mitt hem. Mina vänner är också väldigt viktiga, majoriteten av dem har funnits i mitt liv sedan lågstadiet och jag är så tacksam för att det fortfarande håller i sig. Välmående bland mina närmaste något av det viktigaste. Såklart är klimatförändringen något stort också men det som ändå kommer på första plats för mig är mina medmänniskor.

Varför ställer du upp i luciavalet?
Jag tror att det har varit alla små flickors dröm att få bli lucia, även min. Jag hade svårigheter att anmäla mig till lucia eftersom jag anser att det inte är bara jag som skall anse att jag skulle passa som lucia utan också de runt mig. I år föreslog många i min omgivning att jag skulle anmäla mig, så det kändes som den sista pushen jag behövde för att ta det nästa steget.

Till min personlighet är jag öppen och positiv. Jag arbetar bra under stress och är organiserad, har erfarenhet av att sjunga framför människor och känner mig bekväm i situationen.

Så länge jag kan minnas har jag älskat julen av hela mitt hjärta. Som barn sprang jag på julen omkring i min luciaklänning och krona och sjöng för släkten och julgubben. Till en början, när jag var mindre, älskade jag kanske luciauppdraget mest för den orsaken att jag fick stå framför människor och sjunga. Men med tiden har min syn på luciauppdraget förändrats. Det skulle få vara en ära att lysa upp någons dystra dag, få någon att le. Lucia skall vara någon som känns äkta, någon som känns nära och verklig, som på riktigt kan sprida hopp. Det skulle få vara en ära att sprida julglädje, hopp och värme till alla dem som välkomnar det. Jag vet att jag kan det, jag skulle göra mitt allra yttersta för att vara den bästa lucian som jag kan vara.  

Hur ser du på luciauppdraget i dag?    
Det är något som är väldigt krävande både fysiskt och psykiskt. Jag vill se någon som lucia som inte använder plattformen för uppmärksamhet utan för dess djupare och vackra budskap. En person som är redo att ge upp en stor del av sin tid för att glädja andra och vara redo att stänga av sin själviskhet och vara där för de andra genom sången och närvaron. Att kunna förmedla ren känsla genom ord och ta sig tid med dem som uppskattar den. För lucia är ljuset, det lugna ostörda ljuset.

Skulle lucia rusa omkring och vända ryggen till dem som behöver hennes ljus mest så skulle ljusen på huvudet rent av slockna av hennes hårda hastighet och vinden. Därför bör lucia vara sansad och lugn för att ljuset skall kunna brinna. Jag tolkar det som att ljuset inte bara symboliserar hoppet och värmen utan också lugnet och närvaron.

Rösta på Minette

Efter att du klickat på knappen "Välj betalningsmetod" skickas du till sidan var du väljer hur du vill betala. Din röst registreras efter att du slutfört din betalning.
Övriga kandidater