FINLANDS LUCIA 2019 RÖSTNING

10. Nea Lundström

Ålder: 21
Hemort: Helsingfors

Jag är från Helsingfors och är mediestuderande på Laajasalon opisto. Sången är mitt största intresse. Lucia ska påminna oss om det vi har men också om att ta hand om de svagaste.

Jag började i år studera journalistik och medier i Laajasalon Opisto. Mellan studierna jobbar jag på en salladsrestaurang, Pupu. Jag skriver också egna låtar, och har varit i kontakt med olika skivbolag för att skriva under ett inspelningskontrakt.

Jag har väldigt många intressen i livet, för jag älskar att utveckla mig själv. Det största intresset har dock alltid varit sjungandet. När jag sjunger, känner jag mig bara helt oförklarligt lycklig. Jag vill sprida glädjen till alla andra också och därför brukar vi nu och då tillsammans med min bästa vän fara och sjunga för åldringar i Esbovikens åldershem. Förutom att sjunga, springer jag också maraton, spelar golf, målar, skriver och läser böcker. Naturen och särskilt havet är ställen där jag kopplar av. Jag försöker varje dag ta mig tid för en promenad vid stranden.

Vad är viktigt för dig i livet?
För mig är familjen och vänner det viktigaste jag har. Ingenting är bättre än att umgås med sina närstående. Jag vill att de alla ska må bra, men lika mycket vill jag också att jag själv får vara frisk och lycklig. Vi bor i ett land där våra utgångspunkter redan är ganska bra. För mig som en blivande journalist är det jätteviktigt att vi har våra rättigheter i framtiden också. Därför vill jag skriva om orättvisor och på så sätt upprätthålla yttrandefriheten. Jag försöker hela tiden göra världen till en lite bättre plats att leva i, men just nu är jag bara oändligt tacksam för alla dagar jag får uppleva livet i frihet och i lugn och ro.  

Varför ställer du upp i luciavalet?
Ända sedan liten har jag velat att människorna runt mig ska får vara lyckliga och glada. Det var alltid jag i skolan som försökte trösta den som hade blivit ensam eller mobbad. Exakt samma vilja har jag fortfarande kvar. Det må vara en kliché, men jag skulle vilja rädda hela världen, fast det kan man inte riktigt göra på en natt. Det största jag just nu skulle kunna göra här i Finland, skulle vara att vara lucia. Jag har varje år sett hur tusentals människor, unga och gamla, har fått njuta av lucians värme. Jag vill vara med och fortsätta den här viktiga traditionen, och mitt i årets mörkaste tid sprida kärlek och ljus till alla.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?   
Det känns som att det är många som känner sig rädda och otrygga i dagens samhälle. I medierna ser man hela tiden negativa artiklar och program om klimatförändring, krig och demonstrationer. Man börjar undra: finns det något bra här i världen längre? Jag tror definitivt att det finns. Jag är faktiskt säker på att det är mycket saker som är tusen gånger bättre nuförtiden än tidigare. Därför tycker jag att lucia har en väldigt viktigt uppgift i dag.

Lucia ska påminna oss människor om allt det fina vi har och på samma gång ta hand om de svagaste och om dem som känner sig rädda. Alla har rätt att känna sig trygg och värdefull. Dessutom är det fint att man upprätthåller gamla traditioner, särskilt nu när allt förändras jättesnabbt.

Rösta på Nea

Efter att du klickat på knappen "Välj betalningsmetod" skickas du till sidan var du väljer hur du vill betala. Din röst registreras efter att du slutfört din betalning.
Övriga kandidater