FINLANDS LUCIA 2019 RÖSTNING

3. Julia Wik

Ålder: 23
Hemort: Jakobstad

Jag studerar till klasslärare och har examen i socialt arbete. Jag är från Jakobstad och sjunger i luciakören. För mig är luciauppdraget frivilligarbete, hopp, ljus, sång och glädje.

Jag studerar från och med hösten 2019 till klasslärare vid Helsingfors universitet. Sedan tidigare har jag en kandidatexamen i socialt arbete. Jag drömmer om att kunna bli dubbelmagister.

Jag sitter med i Vasa nations styrelse, och största delen av fritiden går åt till nationsverksamhet och studier. Jag har ett stort sportintresse, och bänkidrotten tar stundvis upp mycket av min fritid. På somrarna brukar jag också träna barngrupper i friidrott i min hemstad Jakobstad. Utöver studierna tycker jag om att motionera, allra helst far jag ut och går naturnära långpromenader. Jag har hållit på och sjungit och nynnat på olika melodier så länge jag kan minnas, och skriver också egna låttexter och melodier ibland. Jag tar sånglektioner vid Arbis.

Vad är viktigt för dig i livet?   
Jag tycker att livet i sig är viktigt. Just det att kunna njuta och ta vara på de små stunderna i livet. Att ha folk omkring sig som får en att må bra, och att göra sådant som skänker en glädje är vad jag värdesätter. Man bör ta vara på den tid man har här på jorden, eftersom den är dyrbar. Nära relationer anser jag är viktigt för att kunna må bra och vara lycklig. Personligen är relationen till min mormor och syster jätteviktig och de betyder väldigt mycket för mig. Att glädja andra och ge av sin tid till andra tycker jag också är viktigt och värdefullt. Sedan tycker jag mycket om att skratta högt åt dåliga skämt.

Varför ställer du upp i luciavalet?
Jag har lussat ända sedan jag kunnat gå, och luciatraditionen har alltid legat mig nära hjärtat, som en absolut höjdpunkt i juletider. Under åren har jag deltagit i x antal luciatåg inom dagis, förskola, eftis, lågstadiet, gymnasiet samt i Jakobstads lucia. Jag har sjungit med i Finlands luciakör nu i fyra år, och luciatiden ger alltid den där lilla extra behövliga lågan i livet i december och gör så att man orkar när det är som mörkast ute. Som endast körmedlem känner man sig ibland ändå otillräcklig när det kommer till själva kampanjen. I och med att jag har jobbat som lekledare på Folkhälsans FamiljeKraft-läger har jag på ett konkret sätt fått se hur luciamedlen kommer till användning. Genom att vara luciakandidat vill jag kunna hjälpa till med insamlingen och bidra till att dessa läger kan fortsätta ordnas. Efter fyra år med i kören tyckte jag det skulle vara läge att ställa upp som kandidat. Att få vara lucia, och ta sig an än fler uppdrag skulle vara en stor ära för mig.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?   
Hela luciauppdraget handlar om frivilligarbete, och jag hoppas att hela luciakampanjen också kan uppmuntra andra att jobba ideellt. Genom luciakören har jag också fått en fin inblick i vad det faktiska luciauppdraget går ut på. Det handlar om tidiga mornar och sena kvällar. Om otaliga människomöten, om leenden, skratt och tårar. Lucia är så mycket mer än det som syns i TV eller hörs i radio. För mig är lucia hopp, ljus, sång och glädje. 

Rösta på Julia

Efter att du klickat på knappen "Välj betalningsmetod" skickas du till sidan var du väljer hur du vill betala. Din röst registreras efter att du slutfört din betalning.
Övriga kandidater