FINLANDS LUCIA 2019 RÖSTNING

4. Melissa Sundblad

Ålder: 19
Hemort: Närpes

Jag studerar specialpedagogik i Vasa och kommer från Närpes. Mitt största intresse är musiken och sången. Lucia ska utstråla glädje, vänlighet, vara välkomnande och positiv.

Jag studerar första året på specialpedagogik i Vasa på Åbo Akademi. Vid sidan av studierna jobbar jag också med att leda vattengymnastik för Folkhälsan i Korsholm och så har jag nyligen börjat som servitris på nyöppnade restaurangen HEJM.

När jag hinner vikarierar jag också gärna för att skaffa behövlig erfarenhet inför framtiden.
Jag är en tjej som finner det vackra i det enkla. Jag tycker om att hålla på med olika saker hemma som t.ex. att laga mat, baka, organisera och strukturera upp, sysselsättningar som det finns gott om nu när jag flyttat hemifrån.


Annat jag tycker om att göra är att umgås med vänner och pojkvän och jag reser också gärna! Genom resor hittar man nya fina platser och får bekanta sig med nya kulturer, vilket jag tycker är intressant.

Mitt största intresse är musiken och sången. Jag har alltid sjungit så länge jag kan minnas och det är verkligen något jag kan spendera timmar på att göra. Min pojkvän är dessutom väldigt musikalisk och spelar flera instrument så vi brukar spela och sjunga hemma tillsammans.

Vad är viktigt för dig i livet?
För mig är familj och vänner, och att dom är friska och mår bra det absolut viktigaste! Jag är en väldigt god lyssnare och mina vänner kommer ofta till mig när de vill prata ut om problem eller funderingar och det ser jag som en komplimang.

Men också feminism, mobbning och psykisk hälsa/ohälsa är något jag bryr mig mycket om. Jag skulle gärna vilja jobba som psykolog och specifikt med barn och unga och förbättra den psykiska hälsan och också förebygga ohälsa.

I Finland ligger vi först bland nordiska länder och 35:e i världen i självmordsstatistik och dessutom rankas vi som ett av världens lyckligaste länder? Intressant!

Den psykiska ohälsan ökar mer och mer bland unga i dag och jag skulle gärna vilja forska och engagera mig i detta för att kunna hjälpa och kanske hitta orsaken till att så många psykiskt mår sämre i dag. Jag vet själv hur det känns men jag lärde mig att hitta något positivt i det och vända det till styrka. Jag trodde inte jag skulle ta mig ur det och jag kan tänka mig att det är många som går igenom något jobbigt som kan relatera till det här. Därför skulle jag vilja uppmuntra dem att vara starka och hjälpa till just inom detta område.

Varför ställer du upp i luciavalet?
Jag vill bli vald som en av de tio eftersom jag tror att jag skulle kunna bidra med något fint till luciauppdraget! Jag brinner för att glädja andra och att sprida kärlek och ljus under mörkrets tid men också annars i vardagen. Jag vill se och höra dem som annars inte blir sedda eller hörda, glädja t.ex. sjuka, ensamma eller fattiga. För dem är lucia något otroligt viktigt och värdefullt. Det som kanske är så litet för någon annan är så stort för dem.

När jag deltog i Närpes lucia som tärna 2017 blev jag fylld av värme och glädje de dagarna och många dagar efter vi lussade! Det var så vackert, rörande och man kände sig så viktig när man besökte olika daghem, skolor, sjukhus och man fick en annan syn på livet.

Vi klagar ofta på att vi har det så dåligt här i Finland men tänk på alla som har det sämre men som inte klagar. Vi borde bli bättre på att uppskatta det lilla och hur vi skall leva varje dag som om det vore den sista.

Jag har drömt om att få vara med i Finlands Lucia, jag har aldrig sett kröningen live men brukar alltid se det på tv och det gör mig så glad och varm i hela kroppen.

Jag tycker att lucia ska utstråla glädje, vänlighet, vara välkomnande och positiv! Det tycker jag att jag är och skulle passa utmärkt till luciakandidat just därför.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?   
Det är så vackert och viktigt med lucia, att få känna sig uppskattad, viktig, värdefull för andra är bland det finaste som finns tycker jag.

Många kanske tycker att luciatraditionen börjar bli gammal och inte är lika viktig längre men det kommer fler och fler till Finland med ett annat ursprung och dessutom flera generationer som jag tycker vi skall sprida traditionen vidare till. Lucia är för alla, oavsett religion, ursprung eller kön men det är kanske inte alla som känner sig delaktiga.

Jag tycker att man kan applicera lucians uppdrag i vardagen, det att vara välkomnande, generös, skapa gemenskap och visa omtänksamhet till sina medmänniskor är något vi alla borde vara och göra varje dag. Att berätta för våra nära och kära hur mycket de betyder, att glädja och glädjas med andra, le och vara snäll mot främlingar för man vet aldrig vad den man möter kanske går igenom.  

Tänk bara på alla som flyr från sitt hem, det är inget de valt utan något de måste göra för att kunna överleva och då måste vi förstå att välkomna dem och visa att vi alla är lika mycket värda här, oavsett varifrån man kommer, så att de känner sig trygga. Det är så mycket krig och kriser som pågår nu runtom i världen och därför kan vi alla tänka lite extra på att vara som lucian året runt.

Rösta på Melissa

Efter att du klickat på knappen "Välj betalningsmetod" skickas du till sidan var du väljer hur du vill betala. Din röst registreras efter att du slutfört din betalning.
Övriga kandidater