Publicerad 29.11.2018

Elin Qvist är Finlands Lucia 2018 – barndomsdrömmen gick i uppfyllelse

Nu har det blivit klart vem som ska bära ljuskronan i år. Finlands Lucia 2018 heter Elin Qvist, är 19 år gammal och kommer från Grankulla. Hon studerar första året på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och är både lycklig och överrumplad då hon får beskedet. "Det känns helt otroligt. Jag har inte alls hunnit smälta det här ännu. Jag hade aldrig trott att jag skulle bli vald. Det har varit så underbara luciakandidater i år – alla skulle passa perfekt som lucior" säger Qvist.

Elin Qvist ska fira den glada nyheten tillsammans med familjen och ser fram emot luciakaffet med Folkhälsan och TV-nytt. Men först ska hon slå ett samtal till den person som har hurrat högst för henne.

– Jag ska ringa min momi, hon kommer att blir helt överlycklig!

Årets luciainsamling går till utsatta barnfamiljer, vilket är ett ändamål som ligger Qvist nära om hjärtat. Utöver studierna vikarierar hon ibland som lärare i lågstadiet Granhult.

– Att hjälpa andra är en viktig aspekt av Lucia. Sedan liten har jag drömt om att en dag få vara med i Luciagänget, inte bara för att få vara med och sjunga de otroligt vackra sångerna och gemenskapen som följer med luciauppdraget, men även för att få vara en Lucia som sträcker ut en hand åt dem som behöver; de som inte har någon, som känner sig bortglömda, som har upplevt sorg och mörker.

Ivrig och inkluderande

Visst är Qvist lite nervös för uppdraget, men mest förväntansfull och ivrig. Hon ser fram emot de erfarenheter som uppdraget kommer att ge.

– Jag ska försöka att verkligen göra en skillnad för andra människor och hoppas på att kunna fylla människors vardag med ännu mera ljus och kärlek.

Qvist tar uppdraget på allvar och vill axla rollen så bra som möjligt. Hon hoppas på att nå ut med traditionens budskap till så många som möjligt.

– Jag vill vara en Lucia som ser alla, en person som inkluderar och tar med människor i gemenskapen, som inte lämnar någon utanför. Alla ska få vara med och ta del av budskapet vare sig man är ung, gammal, finländare eller flykting.

Trygg och tacksam

Luciauppdraget är krävande, både psykiskt och fysiskt, men den biten är Qvist inte orolig över. Hon betonar att hon inte är ensam med att sprida ljuset, utan får kraft och stöd från hela teamet bakom Lucia.

– Som tur har jag härliga tärnor, luciamammor och -pappor, och massor med människor omkring mig som kommer att hjälpa mig. Men såklart kommer jag att ta hand om mig själv också så att det inte blir stressigt.

Hon ville tacka alla som har röstat på henne i luciavalet och alla som har bidragit till luciainsamlingen.

– Jag är otroligt tacksam, det är en sådan ära att få bli Finlands Lucia. Det känns ännu helt ofattbart och det är med ödmjukhet jag axlar den här rollen i år.

Årets luciainsamling pågår till och med 31.1.2019.

Läs mer om Finlands Lucia på www.folkhalsan.fi/lucia
Delta i insamlingen på www.lucia.fi 
Gilla Finlands Lucia på facebook.com/finlandslucia

Text: Jenny Blomqvist