Publicerad 16.10.2019

Nu är de tio valda – här är årets luciakandidater

Årets luciajury har nu gjort sitt och valt ut tio kandidater till det viktiga luciauppdraget. Kandidaterna kommer från runtom i Svenskfinland. Luciajuryn består i år av Hannah Norrena (t.v.), Martin Segerstråle och Anna Hellerstedt.

Det är en småspänd men glad jury som samlas i Folkhälsans huvudbyggnad en onsdagsmorgon i oktober för att bekanta sig med dem som anmält intresse för att bli Finlands Lucia 2019.

– Det känns lyxigt! För mig är lucia ett startskott på något fint, tänk att vi får känna julkänslan redan nu den 16 oktober – lite fuskigt, men på ett bra vis, säger jurymedlemmen Anna Hellerstedt, till vardags vd på KSF Media.

Jurymedlemmarna är väldigt eniga om hurdana egenskaper som är viktiga hos lucia: man ska vara snäll, positiv och ha värme.

– Lucia ska sprida ljus i vintermörkret, så jag tror att den sociala kompetensen är jätteviktig: att hon kan hämta in den energin under alla besök till äldreboenden och andra ställen, säger kapellmästaren och pianisten Martin Segerstråle.

– Inställningen är väldigt viktig, och social kompetens. Som lucia möter du väldigt många människor i olika livssituationer och åldrar, och kastas in i allt möjligt. Och att sjunga live i direktsänd tv kräver ju nog att man har en någorlunda stabil sångröst, säger Yle Vega-programledaren Hannah Norrena, som också är utbildad sångpedagog.

Lucia är både en kulturtradition och en insamling. Medlen som samlas in används för att på olika sätt stöda barnfamiljer som har det tungt, till exempel genom FamiljeKraft-läger som ger föräldrarna möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna, medan barnen till exempel kan pröva på fritidssysselsättningar de kanske annars inte har möjlighet till.

– Till exempel nu då det blir höstlovstider är det många som åker hit och dit, men det finns många som inte har möjlighet att göra något över huvud taget – redan ett besök till simhallen kan sätta hål i budgeten. I dessa tider av konsumtion är det viktigt att komma ihåg att det finns många som inte har den möjligheten, understryker Norrena.

– Jag tycker att det är roligt att se de konkreta resultaten: glädjen hos de människor som har fått motta den här hjälpen och vilken enorm betydelse den har.

Årets luciakandidater är:

Moa Björklund Nedervetil
Julia Wik Jakobstad
Minette Bäckblom   Sibbo
Nea Lundström Helsingfors
Wilma Rehnström Vanda
Sara Ray Esse
Felicia Holländer Lemland, Åland
Melissa Sundblad Närpes
Jessica Lindholm Åbo
Elisabeth Diljaj Vårdö, Åland

 

Luciakandidaterna presenteras mer ingående i samband med De tios dag 23.10, röstningen börjar 27.10. Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett Luciakonto eller via MobilePay, läs mera på www.lucia.fi.

Text: Mira Honkavaara
Foto: Jonas Jernström