Finlands Lucia
Kandidat nr 10
Loviisa Lukka


Ålder: 18
Hemort: Heinola

” Jag tycker att Lucia är en viktig förebild för alla eftersom hon är stark och vårdande. Lucia lyssna på olika människors historier, sprider ljus och glädje och visar att hon på riktigt bryr om oss alla. Jag tycker att det finaste med traditionen är det att Lucia med sina tärnor ”jobbar” frivilligt för det visar hur mycket de bryr om sina medmänniskor.”

Din sysselsättning

Jag är studerande och är 18 år gammal och går på gymnasiet. Jag bor i Heinola, men jag studerar i Lahtis på Lahden Yhteiskoulu.

Dina intressen

Jag är väldigt intresserad av musik. Jag har spelat piano för tolv år och jag älskar att sjunga och uppträda. Jag gillar också att tillbringa tid med mina vänner och familj för jag är en social person som tycker om att skratta och som bryr mig om mina medmänniskor.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet

För mig det viktigaste i livet är det att jag kan hjälpa och bringa glädje till andra människor. Jag kommer från en stor familj så jag har lärt mig att ta hand om andra. Jag två systrar och två bröder.

En annan viktig sak för mig är nordiskt samarbete och gemenskap. Min morfar var norsk och min moster och kusin bor i Norge. Jag har vuxit upp i en sådan miljö att jag har lärt mig att se alla nordiska länder som en stor familj. Därför har jag velat lära mig svenska (mitt modersmål är finska) så att jag i framtiden kan använda mina språkkunskaper så bra som möjligt.

Varför ville du att luciajuryn skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?

Jag anser att Lucia är en fin tradition och det skulle vara en stor ära att fortsätta den. Jag har också sjungit med luciakören i två år så jag vet vad det krävs för att vara en bra Lucia. Jag älskar att träffa alla slags människor och sprida ljus och glädje i deras vardag. Jag tycker att det är väldigt viktigt att visa uppmärksamhet till dem som inte har det så lätt. Vi är alla är jämställda och vi behöver alla kärlek och hopp.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?

Jag tycker att Lucia är en viktig förebild för alla eftersom hon är stark och vårdande. Lucia lyssna på olika människors historier, sprider ljus och glädje och visar att hon på riktigt bryr om oss alla. Jag tycker att det finaste med traditionen är det att Lucia med sina tärnor ”jobbar” frivilligt för det visar hur mycket de bryr om sina medmänniskor.
Tillbaka