Finlands Lucia
Kandidat nr 4
Anna-Kajsa Edström


Ålder: 21
Hemort: Jakobstad

”Jag ser Luciauppdraget som en chans att få sprida värme och ljus till människor på alla samhällsplan. Alla förtjänar att bli sedda och få känna julefrid. Att kunna få bidra till bara en människas lycka skulle vara guld värt. Kanske Lucia är det enda någon väntar på för att få en fin jul och känna en gnutta magi. Trots att lucia är en gammal tradition så symboliserar det ändå hopp. Hopp om ett slut på mörkret. Och också modet att stå för det man tror på. ”

Din sysselsättning

Jag är 21 år och studerar till musikalartist på Kulturama i Stockholm men är ofta hemma för att hälsa på min familj och min pojkvän. Jag jobbar också som barnvakt åt två busiga barn.  

Dina intressen

Jag tycker om att sitta och tala med mina vänner om allt mellan himmel och jord, och om att sjunga, spela piano och måla. Nu när jag inte bor hemma tycker jag också om att skriva brev till mina nära och kära.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet         

För mig är det viktigt att alla får känna sig sedda och accepterad oberoende omständigheter. Jag skulle vilja att alla skulle få känna sig speciella och stolta över vem de är. T.ex. hur de ser ut, varifrån de kommer och vad de gör.

Varför ville du att luciajuryn skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?      

Jag skulle verkligen vilja använda det jag har lärt mig på min utbildning till något gott. Jag tror att jag skulle vara en mogen, vänlig lucia som ser folk. Jag är adopterad från Colombia så det skulle var en ära att få vara en av de tio luciakandidaterna som inte har ett typiskt nordiskt utseende samma år som Finland fyller 100 år. Jag är väldigt tacksam och stolt över att få ha vuxit upp i vårt land. Att kunna visa att du inte behöver vara blond och blåögd för att sprida värme och ljus skulle vara fantastiskt.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?               

Jag ser det som en chans att få sprida värme och ljus till människor på alla samhällsplan. Alla förtjänar att bli sedda och få känna julefrid. Att kunna få bidra till bara en människas lycka skulle vara guld värt. Kanske Lucia är det enda någon väntar på för att få en fin jul och känna en gnutta magi. Trots att lucia är en gammal tradition så symboliserar det ändå hopp. Hopp om ett slut på mörkret. Och också modet att stå för det man tror på.
Tillbaka