Finlands Lucia

Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen för utsatta barnfamiljer.

Rösta via SMS

Välj summa

Skicka ett textmeddelande med:
LUCIA 3 (Ditt för- och efternamn)
Till numret: 17240

(Om du vill rösta via nätbank går hela summan oavkortad till insamlingen)

 

Rösta på Kandidat nr 3
Charlotta Palm

Ålder: 20
Hemort: Åbo

”Luciauppdraget är ett väldigt stort uppdrag, dels för allt det goda som insamlingen ger upphov till och för att det är så många unga barn som ser på lucia som någonting helt magiskt.

I och med de oroligheter som vi haft i världen, Finland, och speciellt i min hemstad Åbo, tycker jag också Lucia är en viktig del av vår kultur att visa åt alla de som kanske annars inte känt sig så välkomnade i vårt land. I och med luciafirandet borde all främlingsfientlighet och allt hat glömmas bort, och folk av alla de slag borde kunna känna sig trygga att samlas i frid och gemenskap.”

Din sysselsättning

Jag har just flyttat från Åbo för att studera juridik vid Helsingfors universitet.

Dina intressen

På min fritid har jag alltid sysslat mycket med musik. Jag har spelat piano och gitarr och sjungit både i grupp, kör och solo. Jag idrottar en hel del och spelade fotboll i 13 år, men har i och med mer krävande studier börjat med lite mindre tidskrävande former av idrott, såsom dans, yoga och löpning. Liksom för  de flesta andra är självklart vänner och familj en stor del av min vardag. Annars tycker jag om att skådespela och har bland annat deltagit i Katedralskolans musikal två år i rad, och annars varit aktiv med att skriva sketcher till julfester och liknande. Annat kreativ jag brukar sysselsätta mig med är att måla och skriva.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet         

Förutom det självklara som familj, vänner, trygghet och kärlek, så är det otroligt viktigt för mig att försöka göra en skillnad här i livet. Det var det som fick mig att välja just juridik som studieinriktning – jämlikhet och rättvisa är två saker som jag verkligen brinner för, och det känns som det är två saker som man aldrig kan kämpa tillräckligt hårt för för att uppnå.

Varför ville du att luciajuryn skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?      

Lucia har alltid stått mig nära hjärtat, jag började lussa för min familj tillsammans med min lillebror som 3–4-åring och har sedan dess aldrig velat sluta. Det skulle betyda mycket för mig att få vara del av det luciaprojekt som alltid varit det jag sett mest upp till.

Jag tror personligen att jag skulle kunna vara en bra förebild, som en självsäker ung person som har fötterna på jorden och vill hjälpa till både i samhället och hjälpa andra människor.

Jag skulle även helt konkret vilja få vara med i själva luciagemenskapen, bland kören och tärnorna, och få träffa likasinnade unga kvinnor. Det finns något speciellt bland ett stöttande och uppmuntrande systerskap som är otroligt vackert!

Hur ser du på luciauppdraget i dag?               

Luciauppdraget är ett väldigt stort uppdrag, dels för allt det goda som insamlingen ger upphov till och för att det är så många unga barn som ser på lucia som någonting helt magiskt.

Lucia får representera ljuset mitt bland allt det mörka. Hon sätter igång julfirandet på allvar och bringar en helt fantastisk stämning bland både unga och gamla.

Förutom att vara en förebild för de små, kan hon också ta äldre människor tillbaka i tiden. En av de mäktigaste upplevelserna jag själv har haft som medverkande i ett luciatåg var då vi sjöng på ett åldringshem för personer som inte längre hade mycket minne kvar. Att se glädjen hos dem då de kände igen en traditionell julsång var en av de vackraste sakerna jag sett.

I och med de oroligheter som vi haft i världen, Finland, och speciellt i min hemstad Åbo, tycker jag också Lucia är en viktig del av vår kultur att visa åt alla de som kanske annars inte känt sig så välkomnade i vårt land. I och med luciafirandet borde all främlingsfientlighet och allt hat glömmas bort, och folk av alla de slag borde kunna känna sig trygga att samlas i frid och gemenskap.