Finlands Lucia

Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen för utsatta barnfamiljer.

Rösta via SMS

Välj summa

Skicka ett textmeddelande med:
LUCIA 6 (Ditt för- och efternamn)
Till numret: 17240

(Om du vill rösta via nätbank går hela summan oavkortad till insamlingen)

 

Rösta på Kandidat nr 6
Ida-Maria Andersson

Ålder: 19
Hemort: Korsholm

”Luciauppdraget i dag handlar enligt mig om att sprida julstämning och glädje till hela Finland, med fokus på dom som kanske har det svårt. Lucia är ett evenemang som engagerar hela befolkningen, och en viktig del av jultraditionerna. Förutom att sprida glädje hjälper Lucia i praktiken till genom att samla in pengar till Luciainsamlingen som sedan används till att stöda och hjälpa barnfamiljer som har det svår. Jag tycker att det är viktigt att man faktiskt just samlar in pengar också, för även om det är fint att sprida stämning hjälper det nödvändigtvis inte dem som verkligen har det svårt.”

Din sysselsättning

Jag är en gymnasiestuderande på 19 år och går just nu mitt fjärde år på Vasa övningsskolas gymnasium. Jag jobbar också lite vid sidan om studierna.

Dina intressen

Jag gillar att skriva, lyssna på musik, vara kreativ och umgås med människor jag tycker om. Kreativitet har alltid varit en viktig del av mitt liv, oavsett om det handlar om att skriva, teckna eller musicera. Att skriva och teckna är mer ett behov än ett nöje för mig, någonting som jag måste göra för att kunna bearbeta mina tankar och känslor och som får mig att må bra.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet         

Jag vill att världen ska vara en lite bättre plats då jag lämnar den än vad den är nu. Jag har inga förhoppningar om att jag kommer göra några stora förändringar, men jag tycker det är viktigt att göra så mycket man kan.

Jag försöker läsa och lära mig om hur man lever ett så bra liv som möjligt. Jag är mycket intresserad av feminism, och jag försöker också sätta mig in i anti-rasism och lgbtq-personers rättigheter, eftersom dessa två grupper är väldigt utsatta i dagens samhälle. Jag försöker leva så miljövänligt som möjligt eftersom jag tycker att klimatfrågan är oerhört viktig. Jag drömmer om att i framtiden bli journalist för att kunna påverka och upplysa andra med mina texter. Blir jag inte journalist hoppas jag att jag får jobba med något annat kreativt som jag kan påverka andra människor genom.

Varför ville du att luciajuryn skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?

Jag skulle vilja vara Lucia av många orsaker. Jag ser fram emot att få åka till åldringshem och sjukhus och kanske kunna sprida lite glädje och fin stämning bland såna som är sjuka och trötta. Jag ser också fram emot att få uppträda för barn eftersom jag minns hur magiskt jag tyckte att Lucia var när jag var barn.

Sedan tycker jag även att det skulle vara spännande att bli vald eftersom jag inte direkt ser ut som en klassisk blond och vän Lucia, och jag tror att det är nyttigt att rucka lite på normer (speciellt när det gäller utseende) lite nu som då.

Förstås skulle det vara en väldigt rolig upplevelse för mig personligen. Jag har alltid älskat julen och julmusiken, och luciafirandet är som en blandning av båda.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?

Luciauppdraget i dag handlar enligt mig om att sprida julstämning och glädje till hela Finland, med fokus på dom som kanske har det svårt. Lucia är ett evenemang som engagerar hela befolkningen, och en viktig del av jultraditionerna. Förutom att sprida glädje hjälper Lucia i praktiken till genom att samla in pengar till Luciainsamlingen som sedan används till att stöda och hjälpa barnfamiljer som har det svår. Jag tycker att det är viktigt att man faktiskt just samlar in pengar också, för även om det är fint att sprida stämning hjälper det nödvändigtvis inte dem som verkligen har det svårt.