Finlands Lucia

Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen för utsatta barnfamiljer.

Rösta via SMS

Välj summa

Skicka ett textmeddelande med:
LUCIA 9 (Ditt för- och efternamn)
Till numret: 17240

(Om du vill rösta via nätbank går hela summan oavkortad till insamlingen)

 

Rösta på Kandidat nr 9
Alicia Jalava

Ålder: 21
Hemort: Ekenäs

”Att få höra luciakören sjunga är magiskt och känslorna är många i den stunden. Då jag varit på jobb under luciatiden, skött både äldre och yngre, som har det svårt, har jag sett hur Lucia med hennes närvaro, sång, ljus och tärnor har påverkat dem. Hon är det där ljuset i deras vardag då de inte ser något annat ljus, hon är den som får dem att känna sig viktiga, hon är den som får dem att känna sig levande och ger en känsla av trygghet.”

Din sysselsättning

Ursprungligen kommer jag från Ekenäs där jag har vuxit upp och gått grundskolan. I dag är jag bosatt i Helsingfors och studerar för andra året till sjukskötare. Jag har också jobbat en hel del inom hemvården i min hemstad, Ekenäs. Jag jobbar också ännu, då och då. Att få jobba med äldre personer och få finnas där för dem i olika situationer, en del svårare än andra, är något jag anser vara mycket viktigt för mig. Känslan att vara viktig och göra nytta för någon, och att också få höra någon säga det är värdefullt.

Jag har länge vetat att jag i framtiden vill ha ett jobb där jag möter människor, i olika åldrar, som har det svårt och få chansen att få finnas där, ge mitt allt, för att hjälpa så gott jag kan. Därför var sjukskötarlinjen ett ganska självklart val. Jag tror inte att det enbart skulle känna som ett jobb, utan mera som ett uppdrag där jag hjälpa en medmänniska i nöd. 

Dina intressen

Jag bruka bl.a. sjunga och spela piano. Musiken är något som funnits med mig ända sen riktigt liten och som elvaåring blev musiken mer seriös. Jag började spela piano hemma och lärde mig själv ganska långt. Jag tog också sånglektioner i klassisk musik vid musikinstitutet Raseborg, där jag tog sångexamen år 2014.

Jag ville ännu prova på något lite annat än det klassiska, så ett års studier vid Lärkkulla musiklinjen var en fin möjlighet för mig. Jag fick mitt avgångsbetyg från Lärkkulla på våren 2016. Med andra ord är musiken en central del i mitt liv än dag.

Jag vill gärna gå till skogen då och då. Skogen är så avkopplande och där finns tillräckligt med plats för att tänka och njuta av tystnaden.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet

Först och främst vill jag nämna min familj som består av mamma, pappa, storasyster, två småbröder och en hund. Också mina släktingar, bland andra min mormor. Dessa är kärnan till vem jag är i dag och de har gett mig mina värderingar i livet. Min pojkvän och mina vänner är också mycket betydelsefulla för mig.

Jag har alltid tyckt om att resa och har rest en hel del. Olika kulturer och människor intresserar mig. I mitt kommande yrke är det viktigt att möta individer från andra kulturer och se skillnader i levnadsregler, personliga värderingar mm.

Det är viktigt för mig att få och kunna göra skillnad. En dröm och ett mål som jag länge hade, var att få åka utomlands och hjälpa utsatta barn. Afrika hade alltid varit den plats jag först och främst tänkt på. Det slutade med att jag fattade beslutet och reste till Sydafrika på hösten 2016 för att jobba på ett barnhem som volontär, barnen var mellan 5 och 18 år. I ett senare skede började jag också jobba på ett daghem. Det var viktigt att komma ihåg speciellt på barnhemmet  att "en kan inte rädda alla, men alla kan rädda en”. Jag åkte dit för att hjälpa barnen se att det finns en nutid och en framtid, trots de grymheter de varit med om. Att efter en tid där se att barnen började öppna sig för mig och att de började ha förtroende, var något jag upplevde mycket viktigt för mig.

Varför ville du att luciajuryn  skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?

Att själv ha fått uppleva och spenderat tid med barn som haft en tuff barndom, samt sett hur dessa tuffa tider har påverkat dem som barn/tonåringar och som människor överlag, har satt spår i mig som inte kommer sopas bort. Om jag med min insats och mitt arbete skulle få vara med och påverka insamlingen till utsatta barnfamiljer, har jag nått dit jag länge strävat. Skulle jag få chansen att med sång, musik, vänligt bemötande, värme och glädje få dela en känsla av trygghet, hopp och ljus åt alla jag möter, som lever i mörker, skulle jag gå in lika helhjärtat i mitt uppdrag, som alla gånger jag velat och kunnat hjälpa en individ som har det svårt. Efter mina olika erfarenheter då jag mött individer i olika åldrar som haft känslor av lidande, svårigheter och sorg, vet jag att jag skulle vilja möta dem för att hjälpa dem, i samband med luciauppdraget.

År 2011 var jag Ekenäs Lucia och det var en av de bästa tiderna i mitt liv. Jag fick göra precis det jag värderar högst, hjälpa, och dessutom i samband med musiken och sången, som alltid varit så viktig för mig. Efter det året har jag haft en stor dröm, att få göra det igen. Därför skulle deltagandet i Finlands Lucia vara tillfället där jag skulle få göra just detta, i ett större sammanhang, med flera inblandade och tillfällen att kunna hjälpa så många fler, med min insats.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?

Lucia har ända sen jag var liten varit en viktig tradition för mig. När luciatiden närmar sig fylls jag alltid av en känsla av värme men även en känsla av sorg och en tanke på dem som lider. Att få höra luciakören sjunga är magiskt och känslorna är många i den stunden. Då jag varit på jobb under luciatiden, skött både äldre och yngre, som har det svårt, har jag sett hur Lucia med hennes närvaro, sång, ljus och tärnor har påverkat dem. Hon är det där ljuset i deras vardag då de inte ser något annat ljus, hon är den som får dem att känna sig viktiga, hon är den som får dem att känna sig levande och ger en känsla av trygghet. Det är så jag ser på luciauppdraget, att ge det där ljuset i mörkret, inte bara bokstavligen utan så att det ger en känsla av styrka och hopp och att de som Lucia möter känner sig viktiga och sedda.