Lucia-keräyksestä saatavat varat käytetään lapsiperheiden tukemiseen. Osa varoista kuluu Familje-Kraft-leirien järjestämiseen. Leireille osallistuvat perheet saavat hengähdystauon arjen haasteista sekä tärkeää vertaistukea toisilta.
Näin osallistut keräykseen |
Lahjoita MobilePaylla |
Lahjoita tilisiirrolla |
Lahjoita tekstiviestillä |
Lahjoita pankkitunnuksilla tai luottokortilla. |
Lucia-keräyksen avulla keräämme varoja, joilla tuetaan henkilöitä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat arjessaan tukea. Vuonna 2022 keräys tuotti 182 900 euroa.
– Kuka tahansa meistä voi joutua haavoittuvaan tilanteeseen, kenellekään meistä ei anneta takuita elämässä. Leirit ovat suunnattu perheille, joilla itsellään on pienet mahdollisuudet järjestää lomareissuja. Syynä siihen voivat olla sairaudet, mielenterveyshaasteet, heikot tukiverkostot tai useampi edellä mainituista. Leireillä huomaamme myös, että moni perhe on kovin yksinäinen, sanoo Britt-Helen Tuomela-Holti, perhetyön asiantuntija Folkhälsanilla.
Epävarma taloudellinen tilanne näkyy myös Folkhälsanilla: yhä useampi perhe on tuen tarpeessa ja leirihakemuksia tulee aiempaa enemmän.
– Leireillä perheet voivat huoletta osallistua hauskoihin aktiviteetteihin miettimättä niiden jokaisen vaikutusta perheen arkitalouteen, sanoo Tuomela-Holti.
FamiljeKraft-leireillä perheet saavat mahdollisuuden lomailuun sekä tauon arjen kiireistä. Osallistujien arvostamat leirit järjestetään yhteistyössä Svenska semesterförbundetin kanssa. Leirejä järjestetään vuosittain 4 kappaletta, joista yksi on ollut suunnattu yksinhuoltajaperheille. Jokaiselle leirille osallistuu 10–12 lapsiperhettä.
Vertaistukea ja ohjelmaa koko perheelle
FamiljeKraft-leirien ohjelmasta vastaavat Folkhälsanin ohjaajat: jokaisella leirillä on mukana kaksi vastuuohjaajaa sekä kuusi tai seitsemän täysi-ikäistä lasten- ja nuortenohjaajaa. Päivät leireillä täyttyvät hauskasta ohjelmasta, ja perheet päättävät itse mihin osallistuvat. Leiripäivän aikana lapset saavat muun muassa pelata, askarrella, uida, leikkiä, osallistua pallopeleihin sekä viettää aikaa ohjaajien kanssa. Norrvallassa järjestettävillä leireillä lapsille tarjotaan mahdollisuus kokeilla kiipeilyseinällä kiipeilyä, kun taas Yyterin leireillä lapset pääsevät kokeilemaan trampoliinipuistoa ja ratsastusta.
– Lasten- ja nuortenohjaajamme tekevät loistavaa työtä – lapsille yhteinen leikki ja pelaaminen sekä nähdyksi tuleminen on erittäin tärkeää.
Lasten osallistuessa hauskaan ohjelmaan vanhemmille tarjotaan mahdollisuutta osallistua keskusteluryhmiin.
– Keskustelut ovat täysin vapaaehtoisia, ja kannustamme perheitä ajattelemaan omia tarpeitaan. Ehkäpä vanhemmat kaipaavat lepoa, yhteistä urheiluhetkeä lasten leikkiessä ohjaajiemme kanssa tai vertaistukea samankaltaisessa tilanteessa olevilta. Keskustelujen aikana olemme huomanneet, että juuri vertaistuki on erittäin arvokasta. Perheet jakavat toisilleen vinkkejä, jotka itse ovat kokeneet arjessaan hyödyllisiksi. Avun vastaanottaminen ei aina ole helppoa, mutta muiden kokemusten kuuleminen voi tehdä sen helpommaksi.
Leirien aikana järjestetään myös yhteistä ohjelmaa perheille, esimerkiksi uintia, aarteenmetsästystä ja keilausta. Viimeisenä leiri-iltana on juhlan aika. Kesäisin järjestettävällä Yyterin leirillä järjestetään silloin usein aarteenmetsästystä rannalla sekä sytytetään yhdessä leirinuotio.
Tukea, koulutusta ja virkistystä
Lucia-keräyksestä saatavia varoja käytetään paitsi leirien järjestämiseen myös yksinhuoltajaperheiden tukemiseen virtuaalisten kohtaamispaikkojen avulla. Kohtaamispaikkoja kutsutaan virtuaalisiksi kyliksi, ja niissä vanhemmat voivat keskustella muiden yksinhuoltajavanhempien kanssa ja vaihtaa kokemuksia vanhemmuuteen ja perhe-elämään liittyen.
– Ensi vuonna järjestämme myös aktiviteettipäiviä yksinhuoltajaperheille Norrvallassa ja Solvallassa. Niiden aikana vanhemmat pääsevät vaihtamaan kokemuksia muiden vanhempien kanssa, nauttien samalla yhdessä lastensa kanssa mukavasta päivästä ja hyvästä ruoasta, kertoo Tuomela-Holti.
Osa Lucia-keräyksestä saatavista varoista käytetään myös parisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten auttamiseen verkossa toimivan tukiryhmän avulla.
– Tällä hetkellä meillä on käynnissä neljäs ryhmä. Tämä teema on erittäin tärkeä, vaikka siitä ei useinkaan puhuta kovinkaan paljon, sanoo Tuomela-Holti.
Näin voit osallistua keräykseen
Osallistut keräykseen äänestämällä Suomen Luciaa. Voit myös osallistua keräykseen äänestämättä, suoralla lahjoituksella Lucia-tilin tai MobilePayn kautta. Voit lahjoittaa haluamasi summan MobilePaylla numeroon 61638.
Keräykseen voit myös osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73
Lucia-keräys jatkuu 31.1.2024 saakka. Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on RA/2021/98.