Lucia-keräys tukee haavoittuvassa tilanteessa olevia perheitä

Lucia-keräyksestä saatavat varat käytetään lapsiperheiden auttamiseen. Suurin osa varoista kuluu FamiljeKraft-leirien järjestämiseen. Leireille osallistuvat perheet saavat hengähdystauon arjen haasteista sekä tärkeää vertaistukea toisilta.

Näin osallistut keräykseen

Lahjoita MobilePaylla
Jos haluat käyttää MobilePay-sovellusta, voit maksaa haluamasi summan numeroon 61638.
100 prosenttia lahjoituksestasi menee Lucia-keräykseen, jos käytät MobilePayta.

Lahjoita tilisiirrolla
Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Lahjoita tekstiviestillä
Voit myös lahjoittaa 5, 10 tai 20 € tekstiviestitse, lähettämällä tekstiviestin numeroon 17191.
Lahjoittaaksesi 5 euroa, lähetä viesti muodossa: 5e lucia etunimesi sukunimesi.
Huomaathan, että tekstiviestipalvelun palveluntarjoaja veloittaa meiltä lahjoituksen yhteydessä korkean maksun, joten valitsemalla toisen lahjoitustavan, suurempi osa lahjoitussummasta menee itse Lucia-keräykseen. (5 euron tekstiviestilahjoituksesta 3,20 euroa menee Lucia-keräykseen, 10 euron lahjoituksesta 6,60 euroa menee keräykseen ja 20 euron lahjoituksesta 13,60 euroa menee keräykseen.)

Lahjoita pankkitunnuksilla tai luottokortilla.
Tällä sivulla voit tehdä lahjoituksen Lucia-keräykseen pankkitunnuksilla tai luottokortilla.

 

Lucia-keräyksestä saatavilla varoilla autetaan henkilöitä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat arjessaan tukea. Vuonna 2020 keräys tuotti 171 000 euroa.

  Kuka tahansa meistä voi joutua haavoittuvaan tilanteeseen. Sairaus, työttömyys tai avioero voi sattua kenelle tahansa. Korona on koetellut monia ja useassa perheessä tukiverkot ovat pienentyneet, kun isovanhempien tukea ei ole ollut mahdollista saada. Myös monet harrastukset jäivät koronan takia tauolle, sanoo Britt-Helen Tuomela-Holti, perhetyön asiantuntija Folkhälsanilla.

FamiljeKraft-leireillä perheet saavat mahdollisuuden lomailuun sekä tauon arjen kiireistä. Osallistujien arvostamat leirit järjestetään yhteistyössä Svenska semesterförbundetin kanssa. Leirejä järjestetään vuosittain 4–5 kappaletta, ja jokaiselle leirille osallistuu 10–12 lapsiperhettä.

– Leirit ovat perheiden lomaa. Painotamme, että ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista ja kannustamme vanhempia kuuntelemaan omia tarpeitaan. Monet ponnistelevat arjessaan ja monille avun pyytäminen on vaikeaa. Leireillä voimme tarjota vanhemmille apua ja antaa heille mahdollisuuden rentoutumiseen, Tuomela-Holti kertoo.

Keskusteluja ja ohjelmaa koko perheelle

Vanhemmille tarjotaan mahdollisuus osallistua keskusteluryhmiin jokaisena leirin päivänä. Näiden aikana he saavat sekä vertaistukea että voivat luoda uusia kontakteja.

– Perheet ovat leireille tullessaan erilaisissa tilanteissa. Joku saattaa kokea parhaillaan kriisivaihetta, kun taas toinen on selvinnyt vastaavanlaisesta tilanteesta aiemmin. Monelle on tärkeää saada nähdä ja tuntea, että myös muut ponnistelevat ja kokevat vaikeita hetkiä, ja selviävät niistä. Kenenkään ei tarvitse olla yksin – sen kuuleminen voi auttaa ja tuntua hienolta.

Keskusteluryhmien lisäksi vanhemmille tarjotaan mahdollisuutta osallistua aktiviteetteihin, kuten joogaan, ohjattuun voimaharjoitteluun sekä rentoutusharjoituksiin. Leirin aikana järjestetään myös hauskaa ohjelmaa koko perheelle. Lapsille maistuu vuodesta toiseen uiminen.

– Lasten- ja nuortenohjaajamme tekevät loistavaa työtä. Leireillä lasten on mahdollisuus kokeilla uusia asioita, haastaa itseään ja tuntea onnistuvansa. Lapset ovat leireillä saaneet muun muassa ratsastaa, kiipeillä ja kokeilla köysirataa.

Tukea ja virkistystä

Lucia-keräyksestä saatavia varoja käytetään paitsi leirien järjestämiseen myös parisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten auttamiseen. Folkhälsan ja Naisten Linja ovat yhteistyössä aloittaneet verkossa toimivan tukiryhmän, johon osallistuminen on anonyymiä.

– Halukkaille on myös tarjottu mahdollisuutta jatkaa keskustelua pienemässä ryhmässä Teamsin välityksellä. Tänä syksynä uusi ryhmä aloittaa toimintansa.

Uutta tänä vuonna ovat Lucia-keräyksen varoilla järjestettävät Julkul-perhepäivät (vapaasti käännettynä ”joulukivaa”) Norrvallassa ja Solvallassa, joihin kutsutaan FamiljeKraft-leireille osallistuneita perheitä.

– Korona-aika on ollut monelle raskas. Haluamme kannustaa perheitä mahdollistamalla heille hauskan päivän, johon kuuluu niin hyvää ruokaa, leikkiä, rentoutumista kuin hyvää seuraakin.

Näin voit osallistua keräykseen

Osallistut keräykseen äänestämällä Suomen Luciaa. Voit myös osallistua keräykseen äänestämättä, suoralla lahjoituksella Lucia-tilin tai MobilePayn kautta.

Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:

Aktia FI12 4055 1120 0450 79

Nordea FI64 1562 3000 1093 32

Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Voit myös lahjoittaa haluamasi summan MobilePaylla numeroon 61638.

Lucia-keräys jatkuu 31.1.2022 saakka. Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on RA/2021/98.