Publicerad 2.11.2021

”Det finns alltid hopp!”

Finlands Lucia 2021 kröns av Mika Salminen, som är hälsosäkerhetschef och professor vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL. Han tycker att lucia är en av våra finaste finlandssvenska traditioner, som gärna kunde delas med dem som inte är bekanta med traditionen från förut.

År 2015 – då hans guddotter Sonja Lehto var Finlands Lucia – introducerade Mika Salminen luciabesöken på THL i Helsingfors. Efter det besöker luciaföljet THL varje år, och det har varit enormt populära och omtyckta evenemang.

– Lucia är inledningen på jultiden. Lucia kommer och höjer stämningen och känslan av att vi nu går mot jul. Det positiva budskap som lucia framför ger människor styrka att klara av motgångar. Någon kan tycka att det är trivialt, men det är det inte. Det är väldigt viktigt och betydelsefullt, för mig personligen och för många människor.

Luciainsamling, kortege och lussebullar

Finlands Lucia är frontfigur för luciainsamlingen, vars medel används för att stöda familjer som kämpar med en tung vardag. Salminen anser att insamlingen hör till det viktigaste med hela luciaprojektet i Finland.

– Jag har själv jobbat med befolkningsgrupper som har det svårt av olika orsaker, som missbrukare, språkminoriteter och sexuella minoriteter, och vet att det är många grupper som behöver samhällets stöd.  Det finns också fattigdom i Finland, fast kanske inte gemene man förstår det eller tänker på det. Många barnfamiljer behöver hjälp och stöd. Det som görs med medlen från insamlingen är guld värt.

Mika Salminen har alltid firat lucia och följt med luciakortegen. När hans söner var små gick familjen till Senatstorget och följde med när lucia gick ner för trapporna och tittade på kortegen – liksom hans barndomsfamilj gjorde när han var liten. Det har alltid varit en av höjdpunkterna i decemberprogrammet.

– Att i år få kröna Finlands Lucia känns fantastiskt! Det är en hedersuppgift och något jag kommer att minnas i resten av mitt liv, säger Mika Salminen.

Salminen bakar lussekatter själv varje år, och gillar dem skarpt. Något år har han också bjudit sina arbetskamrater på hembakta lussekatter.

 

Vi har klarat oss bra

Under coronapandemin har Mika Salminen haft en uppgift som medfört en unik överblick och insyn i vad som hänt, hur pandemin har hanterats i Finland och hur allmänheten har reagerat i den oväntade situationen. Han säger att det snabbt märktes hur rädda människorna var, hur osäkert allt kändes och hur skrämmande det var att inte veta hur det skulle gå. Hans insikt är dock full av hopp.

– Vi ska komma ihåg att både mänskligheten och Finland har klarat sig igenom mycket värre situationer. Det finns alltid hopp. Också nu har vi klarat oss bra! Generellt handlar finska folket trots allt rationellt och vågar lita på vad myndigheterna säger. Så är det inte överallt, i vissa länder är misstron mot myndigheterna så stor att man inte ens vill ta vaccinet som räddar liv. Här är det lyckligtvis inte så. För det får vi tacka vår stabila demokrati, men också vårt skolväsende, som ger information om de grundläggande sakerna.

Försök leva så normalt som möjligt

Nu är situationen en annan än i början av pandemin. Vi vet mera om sjukdomen, och en stor del av befolkningen är vaccinerad. Situationen är inte helt normal ännu, men Mika Salminen är hoppfull om att den kommer att bli det. Ännu en tid får vi dras med coronapass och reserestriktioner, men det blir bättre och bättre hela tiden.

Vi ska skydda de äldre och övriga riskgrupper så gott vi kan, men Salminen tycker också att var och en kan fundera över hur rädd man ska vara för olika risker i samhället. Att isolera sig i åratal är inte bra för någon.

– Jag skulle uppmana de äldre att försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Att väga risker och fördelar är naturligtvis ett individuellt beslut, men att gå omkring och vara rädd hela tiden är inte heller ett bra liv.

Han vill också lägga fokus på ungdomarnas situation. Bland de unga har allt fler problem med den psykiska hälsan, och det är inte alls bra.

– Det som människor upplever när de är unga har långvarig påverkan på deras liv. Vi vet från 90-talets ekonomiska kris att situationen hade långtgående följder för dem som var unga då, både för deras personliga liv och för samhället. Det är illa att vi behövde stänga skolor och utbildningar för så lång tid. Det måste vi försöka undvika i fortsättningen.

Under de senaste åren har Mika Salminen fått vänja sig vid att stå i rampljuset och uppträda i TV. Luciakröningen, som ses av en fullsatt domkyrka i Helsingfors och sänds direkt i TV, är ändå något annat.

– Visst är jag alltid lite spänd då jag till exempel framträder i TV – man vet ju inte vad de ska fråga. Men man vänjer sig vid situationen. Att kröna Finlands Lucia är ändå nervöst på riktigt! Det är mycket viktigare för mig personligen än något aktualitetsprogram i TV.

 

Text: Johanna Savander
Foto: privat, THL