Publicerad 27.11.2021
Varje år är det en smed som i sommarvärmen tilldelas ett alldeles speciellt uppdrag: att få skapa årets luciasmycke. I år är det åländska guldsmeden Maria Karlström som står för smycket.
– Det var stort att få skapa luciasmycket, speciellt som uppdraget går från smed till smed. Eftersom luciasmycket bara produceras i ett exemplar kunde jag ta ut svängarna och gå utanför vardagsramarna, det var väldigt roligt. Man mår bra av att få annorlunda utmaningar ibland.
Karlström har själv en hel del erfarenhet av luciafirande och har bland annat medverkat i Ålands lucia vid två tillfällen samt sjungit med i kören då föreställningen Syrakusas öga spelades upp.
– Bitarna föll på plats i planeringsskedet av smycket då jag tänkte på lucias historia. Lucia stod upp för det hon tyckte och tänkte i stället för att vika sig, även om det innebar att hon blev tillfångatagen.
Smycket är uppbyggt av hjärtformade delar, som även kan ses i en form av änglavingar. Dessa bildar sedan en bur, och inne i fångenskapen finns ljuset, i smycket uttryckt i en unik finsk topas.
– Stenen symboliserar ljuset, tårarna och den starka kraften som gör att vi orkar igenom sådant som känns tungt. Just den här stenen kommer från Vederlax, jag ville få in det inhemska.
Förutom symboliken har Karlström även sett över funktionaliteten – smycket är ovalt för att det ska vara lätt att bära och inte rulla runt.
Lucias historia är fängslande, men än i dag har lucia ett mycket viktigt uppdrag.
– Lucia är en ljuspunkt för dem som behöver det, en stilla stund med mycket värme. Hon visar omsorg och ser medmänniskorna. Jag tycker om traditioner som lucia, de skapar trygghet och kontinuitet och fångar upp även de yngre. För den som är mitt i livet kan det vara lätt att se förbi traditioner, medan yngre och äldre personer ofta är bättre på att stanna upp i stunden.
Maria Karlström har arbetat i hela 33 år som guldsmed. Sedan sekelskiftet har hennes affär Guldviva funnits i Sjökvarteret, ett stämningsfullt stråk i Mariehamn där det är lätt att fantisera om forna tider i den åländska skärgården. Karlström har valt att satsa på att sälja inhemskt och åländskt, och smyckena skapas i enkla former för att hålla länge. Naturen och havet är återkommande element i smyckena.
– Min släkt kommer från skärgården. Som barn fiskade jag med morfar och letade efter fynd på stranden. I dag söker jag efter det som är inhemskt och lokalt i arbetet, såsom strandstenar. Det som inte är värt något är ofta det som är värt mest i dag, det vill jag få fram också i mina smycken.
Från smed till smed
Formgivningen och hantverket har under luciasmyckets sju decennier långa historia erbjudits både blivande och etablerade konstnärer. En del har varit anställda hos kända juvelerare såsom Tillander, Lapponia, Kalevala Koru, Westerback och Auran Kultaseppä, andra har varit enskilda smyckeskapare och företagare. Till en början var det Hufvudstadsbladet och Folkhälsan som valde formgivare, men sedan 90-talet har smyckeskonstnären fått utse vem som får hedersuppdraget följande år.
Foto: Fredrik Lundberg