FINLANDS LUCIA 2019 RÖSTNING

9. Moa Björklund

Ålder: 19
Hemort: Nedervetil

Jag tog studenten i våras och kommer från Nedervetil. Jag gillar musik, sång, löpning och dans. Lucia lyser upp mörkret och hjälper sjuka, ensamma, utsatta barnfamiljer och flyktingar.

Jag tog studenten våren 2019 vid Kronoby gymnasium. Nu har jag ett mellanår där jag jobbar på ett litet företag i Nedervetil som heter Kemvit. När jag gick i gymnasiet hade jag ett jobb på sidan om som inhoppare på ett dagis. Jag fick jobba med barn i olika åldrar och vi lekte mycket men det mesta jag gjorde med barnen var att sjunga och dansa vilket barnen tycker var kul!

Personalen och barnen tyckte mycket om mig på grund av att jag som person är väldigt utåtriktad, glad, energisk och positiv. Nu på mitt nya jobb trivs jag också som fisken i vatten.

Mitt största intresse är musiken och sången, men på sidan om, när jag inte sjunger – som är väldigt sällan – så tycker jag om att gå ut och springa och dansa. Mitt första uppträdande då jag var 8 år var på min morbrors bröllop. Efter det fann jag min sak. Mitt första uppträdande för samhället var år 2009 i Unga förmågor, som är ett evenemang under Nedervetilveckan där unga förmågor får visa sin talang. Vilka applåder jag fick, efter den kvällen blev jag kallad för Nedervetils egen sångfågel. Jag började ta sånglektioner och började gå i en rockskola där jag var solist i ett band. Mina största upplevelser inom musiken var såklart mitt första uppträdande men också i Esbo på Skolmusik där jag och tre andra kompisar sjöng för ca 4000 personer. Jag har också blivit erbjuden att vara med på två låtar i ett album och vunnit en tävling där priset var att man fick vara med i Isac Elliots musikvideo. Så jag har alltid vetat att sången är min sak och att det är det här jag brinner för.

Vad är viktigt för dig i livet?
Denna fråga vad som är viktigt för mig i livet är en enkel fråga. Det som står mig nära hjärtat är familjen, släkten och vänner. Jag vill att alla runt om mig ska vara friska och må bra. När alla runt om mig mår bra så mår jag bra. Man ska prata och fråga av människor: "hur mår du?", man ska ta hand om dem som man har nära. Sprid glädje och kärlek och minska på all negativitet.

En sak som min pappa alltid har lyft fram i vår familj är att alltid behandla andra som du själv vill bli behandlad. Det är ett "citat" som jag lever för.

Mina vänner finns alltid där för mig och jag vill också kunna finnas där för dem i vått och torrt. Jag vill vara en vän som man kan vända sig till om man har problem eller vill ha hjälp. Om man vill prata ut så vill jag alltid finnas där. Jag lägger mycket energi på mina vänner, familj och släkt.

Men inte bara tänker jag på dem som är närmast mig, utan också på samhället i min egen by och i Finland. Vi alla är olika och alla ska bli respekterade för den hen är. Det är viktigt att som en individ kunna känna sig värdefull och respekterad i vårt land.

För att sammanfatta: alla ska få må bra och vara friska.

Varför ställer du upp i luciavalet?
Jag som person är utåtriktad, positiv, omtänksam, glad och medkännande. Jag får många gånger höra hur lätt det är att umgås och prata med mig. Jag dömer aldrig någon innan jag har lärt känna personen. Jag ger alltid en person en chans att få visa sitt äkta jag. Jag som en av de tio luciakandidaterna vill sprida glädje i vinterns mörker när det är som tuffast för många som är t.ex. ensamma. Med min sång vill jag kunna göra så att människor för en liten stund ska glömma allt det onda i världen och leva i nuet där med lucia och tärnorna.

Jag var luciatärna år 2015. Redan då var det en fin sak att få besöka människor  i olika åldrar och göra så att deras dag antagligen fick mera glädje.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?   
Att ordna lucia är en sak som jag tycker är en fin upplevelse för lucia och tärnorna men också för landet Finland. Det är en dag där människor samlas i alla delar av landet och lyssnar på vackra sånger i kyrkan. En dag som påminner om hur vi alla människor är olika och att alla i landet inte har det lätt.

Jag tycker det är fint att lucia kan se personer som är ensamma och sjuka i deras mörker och som sången lyder – "Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt, glans av din fägring" – lucia lyser upp mörkret.

Jag hoppas att lucia är en tradition som fortsätter, för det finns mörker fortfarande i vårt land med sjuka människor, ensamma, utsatta barnfamiljer och flyktingar.

Sedan är det en fin sak att vi samlar in pengar som går till något bra. Att vi med lucia kan hjälpa människor är en fin sak och för mig känns det helt självklart att ställa upp som lucia för att få äran att vara med och hjälpa människor.

Sedan minns jag också hur mysigt det var när jag var liten och fick klä sig som lucia och gå ut och lussa, när jag fick äta pepparkakor och dricka glögg och se den fina lucian komma gående med sina tärnor in i kyrkan med sina levande ljus.

Den 13 december hoppas jag att min dröm går i uppfyllelse och att jag skulle få stå där som lucia, eller som en tärna, och få bjuda på min sång och sprida ljus, värme och kärlek för hela Finland.

Rösta på Moa

Efter att du klickat på knappen "Välj betalningsmetod" skickas du till sidan var du väljer hur du vill betala. Din röst registreras efter att du slutfört din betalning.
Övriga kandidater