Publicerad 13.12.2017

Lucia förenar och inkluderar

På onsdag kväll 13.12.2017 kröntes Finlands 68:e Lucia Anna-Kajsa Edström i Helsingfors domkyrka av borgmästare Jan Vapaavuori. När 21-åriga Edström började sjunga berörde hon hela kyrkan.

I Domkyrkan är stämningen förväntansfull inför Lucia. Kröningen inleds med orgelmusik komponerad och framförd av Harri Viitanen och i publiken skymtar ivriga små Lucior och tomtenissar. Johannes församlings kyrkoherde Johan Westerlund säger att Lucia kommer som en efterlängtad ljusstråle när det känns som mest hopplöst.

– Lucia är en stund av ljus och framtidshopp. Finns det något bättre sätt att bringa hopp och ljus än med sång, säger Westerlund.

Traditionsenligt är sällskapet Muntra Musikanter dirigerade av Henrik Wikström nästa program och framför Jul, jul strålande jul och O Lux Beatissima. När det sen blir dags för Lucia att tåga in tillsammans med Luciakören står de minsta upp i bänkraderna för att se en skymt av den efterlängtade idolen.

Årets luciakrönare och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori betonar också vikten av att små flickor och pojkar har förebilder som blivit valda till sina uppdrag utgående av företagsamhet och personlighet – inte på grund av sitt utseende.

– Ursprungliga Lucia var en ung kvinna som stod för sina åsikter, fastän folk tryckte ner henne. Speciellt detta budskap hoppas jag Lucia manifesterar i år och i framtiden, säger Vapaavuori under sitt tal.

Vem som helst får fira Lucia

Borgmästare Vapaavuori lyfter fram hur viktiga Lucias besök på bland annat sjukhus och äldreboenden är.

– Lucia står för ljus och glädje. Hon påminner oss om att vi kan hjälpa medmänniskor som har det svårt. Myndigheten ska inte vara någons närmaste närstående, utan vi ska alla stanna upp och bry oss mer om varandra.

Vapaavuori pratar också om traditioner som förenar och är inkluderande.

– Man får komma och fira Lucia om man vill – oavsett språk, världsåskådning eller religion. Glädje och omtanke är till för att delas.

Efter sitt tal fäster borgmästaren det nya luciasmycket runt Lucias hals. Smycket är skapat av smyckesdesigner Jenny Puputti, det speglar ljuskronan som Lucia bär – och det ljus som kommer i mörkret och efter mörkret.

Folkhälsans vice ordförande Siv Sandberg lyfter fram vilket enormt maskineri som gör att allt kring Lucia snurrar som det ska. Det är bland annat luciamammor och -pappor som stöder både Lucia och kören.

Allt har ett ljus

När det blir dags för årets Lucia, 21-åriga Anna-Kajsa Edström, att sjunga är det många som får blinka bort tårar. Edström drömmer om en karriär som musikalartist, en karriär som är lätt att tro på efter sången i Domkyrkan.

Under kröningen får publiken njuta av klassiker som Giv mig ej glans och Betlehems stjärna, men också av uruppförandet inför publik av den nyskrivna sången Allt har ett ljus. Den är skriven av Luciakörens dirigent Jannike Sandström och Niklas Rosström Finlands 100-årsjubileum till ära.

– Sprid glädje och hopp, precis som Lucia gör, säger Jannike Sandström innan Lucia och kören stämmer in i sången.

Sången förstärks ytterligare av violinisten Linda Lampenius och Wegelius Kammarstråkars kvartett. I refrängen sjunger man:

”Allt har ett ljus, har ett hopp, när världen lider
Lågan i dig, och i mig skall förena oss
När du är svag, finns jag här framför dig
Med glädjens kraft skriver jag detta vinterbrev till dig”

”Vi brukar komma varje år”

Utanför Domkyrkan har många människor samlats regnvädret till trots för att få se en skymt av Lucia skrida ned för trappan. Bland dem finns 7-åriga Amanda Leppänen som sitter på pappa Johannes axlar för att se så bra som möjligt.

– Det är roligt, jag vill se Lucia, berättar Amanda.

Hon får medhåll av sin pappa.

– Det är en viktig tradition, vi brukar komma varje år med Amanda.

Att traditionen är viktig syns också i publiken – både stora och små, gamla och unga är idel leenden. När Lucia kommit ned för trapporna lyfter Johannes Amanda ned från axlarna.

– Ska vi gå och se på Lucia och kortegen, frågar han och Amanda nickar.

De går hand i hand mot Alexandersgatan tillsammans med hundratals andra för att se ytterligare en skymt av Lucia och resten av luciakortegen.

Text: Michaela von Kügelgen
Foto: Askar Ibragimov