Publicerad 16.11.2023

Guldsmeden Heidi Amnell har skapat årets luciasmycke: ”Smycket hedrar de gamla anorna på ett modernt sätt”

Diamanten i mitten av smycket har en nyans av champagne vilket symboliserar att lucia hämtar värme och ljus. Blomman som omringar diamanten efterliknar ett kors samtidigt som kronbladen även har en koppling till lucias ljuskrona.

Ända sedan år 1950 har varenda lucia fått ett halssmycke som skapas enkom för henne. Traditionen har fortsatt även i år då Åbobon och guldsmeden Heidi Amnell har fått formge och tillverka årets luciasmycke. Amnell är hedrad över att hon tilldelats uppdraget.

– Det är en stor ära att få vara följande i tur och att vara en del av denna finlandssvenska historia.

Klassiska drag i modern tappning

Amnell började skaparprocessen med att läsa in sig på lucia samt de traditioner och symboler som förknippas med henne. Följande steg var att skapa skisser och en vaxform, varefter själva smycket tillverkades i Laatukorus verkstad i Hyvinge. Traditionen är att smycket skapas i silver och så är fallet även i år.

– Smycket är skapt i huvudsak av återvunnet silver och det har detaljer i guld. Jag har sågat, filat och polerat för hand och jag upplever att det unika handarbetet syns i smycket. Under processen har jag utmanat mig själv och provat på många nya metoder. Att få arbeta med luciasmycket har verkligen väckt min konstnärliga sida och jag har fått fördjupa mig i mina kreativa tankar om formgivning och smyckeskonst.

De första luciasmyckena var ståtliga krucifix och kors och de återspeglade den allvarstyngda sociala uppgiften som lucia hade som ljusbringare. Med åren har samhället runtom och smyckesformgivningen ändrats vilket i sin tur har lett till att smyckena blivit lättare och mer lekfulla.

– Jag ville hedra de gamla anorna, men samtidigt skapa ett smycke som är modernt och passar i tiden. Blomman i smycket symboliserar ett kors på ett mjukt och inte så iögonfallande sätt. Förut var bruna nyanser vanliga i luciasmyckena och därför valde jag champagne som nyans på stenen, vilket ger smycket lite vintage-känsla och värme.

Det finns flera nivåer av symbolik i årets smycke både ur ett kortare och ett längre historiskt perspektiv, samt på ett personligt plan.

– För mig personligen betyder lucia just värme och ljus och jag ville att detta ska synas i smycket. Det finns också en koppling till fjolårssmycket som Ronny Illman skapade. I mitten av hans smycke fanns en sten som symboliserade ett frö, en början på någonting nytt. I mitt smycke har fröet nu börjat blomma. Jag tycker att denna symbolik ger tröst i dessa tider som vi lever i. 

Guldsmeden Heidi Amnell har skapat årets luciasmycke. 

Slöjdlektionerna väckte intresset för smide

Amnells starkaste luciaminnen hänger ihop med barndomen och hembyn i Sjundeå.

– Luciatiden är glädjens tid och jag minns att jag tillbringat den tillsammans med familj och vänner. Vi deltog ofta i luciatåget i min hemby.

Natur- och ädelstenar har fascinerat Amnell ända sedan barndomen och intresset för yrket som guldsmed växte fram under slöjdlektionerna i skolan. Hon har utbildat sig till guldsmedsartesan i Axxell i Ekenäs varefter hon arbetade som reparationssmed och graverare i Helsingfors.

– Numera är jag anställd på Laatukoru och har bosatt mig i Åbo. I mitt nuvarande yrke får jag designa smycken för kunder som önskar något speciellt. Det är belönande att få bra respons av kunderna för arbetet som man gör. Jag trivs fortfarande i branschen och jag kan gott se mig fortsätta med detta i framtiden.

Formgivningen och hantverket har under luciasmyckets sju decennier långa historia erbjudits både blivande och etablerade konstnärer. En del har varit anställda hos kända juvelerare som Tillander, Lapponia, Kalevala Koru, Westerback och Auran Kultaseppä, andra har varit enskilda smyckeskapare och företagare. Till en början var det Hufvudstadsbladet och Folkhälsan som valde formgivare, men sedan 90-talet har smyckeskonstnären fått utse vem som får hedersuppdraget följande år.

Text: Markus Stubbe

Foto (övre bilden): Onnikuva / Mikko Lötjönen