Finlands Lucia
Kandidat nr 8
Andrea Walander


Ålder: 19
Hemort: Helsingfors

”För mig handlar Lucia om att göra människors vardag lite gladare och ljusare. Även de som sällan får uppleva glädje, till exempel de som känner sig ensamma åldringar på hem, ska få något lite extra, som kan lysa upp deras liv mer än man själv anar. För mig är det här vad luciauppdraget handlar om, att ge människor något glatt och ljust i den allvarliga vardagen.”

Din sysselsättning

Jag studerar på sista året i Brändö gymnasium. Samtidigt jobbar jag vid sidan om

Dina intressen

Jag älskar musik och dans, och egentligen alla former av konst. Speciellt mycket tycker jag om att skriva. Att resa och utforska nya kulturer hör också till mina intressen.

Berätta vad som är viktigt för dig i livet

För mig är det absolut viktigaste i livet familjen och mina närmaste vänner. Också de mål jag lagt fram och ett framtida yrke i vilket jag kan utvecklas, även som person, är viktiga saker för mig.

Varför ville du att luciajuryn skulle välja just dig som en av de tio luciakandidaterna?

En av de bästa sakerna jag vet är att göra andra människor glada, vilket är huvudpoängen med luciauppdraget, enligt mig. Den historiska Lucia, som gett upphov till vår luciatradition, var också en flicka som vågade stå upp för vad hon trodde på. Det här försöker jag också alltid göra.

Hur ser du på luciauppdraget i dag?

För mig handlar det om att göra människors vardag lite gladare och ljusare. Även de som sällan får uppleva glädje, till exempel de som känner sig ensamma åldringar på hem, ska få något lite extra, som kan lysa upp deras liv mer än man själv anar. För mig är det här vad luciauppdraget handlar om, att ge människor något glatt och ljust i den allvarliga vardagen.




Tillbaka